DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Isparta SDÜ’den İnsan Vücudunu Serin Tutacak Proje

Isparta SDÜ’den İnsan Vücudunu Serin Tutacak Proje
REKLAM ALANI
12.08.2023
23
A+
A-

Isparta SDÜ’den İnsan Vücudunu Serin Tutacak Proje

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) “Vücut ve Güneş Radyasyon Enerjisinin Yönetimiyle Soğutucu Giysilik Kumaş Tasarımı” isimli TUBİTAK 1001 Projesi, 2023 dönemi projeleri kapsamında 18 ay boyunca desteklenmeye hak kazandı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Kaplan yürütücülüğünde hazırlanan “Vücut ve Güneş Radyasyon Enerjisinin Yönetimiyle Soğutucu Giysilik Kumaş Tasarımı” isimli TUBİTAK 1001 Projesi, 2023 dönemi projeleri kapsamında 18 ay boyunca desteklenmeye hak kazandı.

SDÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Nazife Korkmaz Memiş ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Neslihan Kaya Kınaytürk’ün de araştırmacı olarak yer aldığı proje ile güneş radyasyon enerjilerinin kontrol edilerek iç ve dış ortam şartlarında insan vücudunu daha serin tutacak kumaşların tasarlanması amaçlanıyor.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sibel Kaplan şunları kaydetti: “Gittikçe artan bir pazara sahip olan sportif/serbest zaman ve iş giysilik örme kumaşlara uygulanacak fonksiyonel bitim işlemi ile elde edilecek soğutma fonksiyonu, vücut radyasyon enerjisinin daha fazla uzaklaştırılması, dış ortamda ise güneş enerjisinin yansıtılarak vücuda ulaştırılmaması prensiplerine dayalı olarak sağlanacak.

Sürdürülebilirlik konusundaki kısıtların etkisiyle dünyada yükselen trendler arasında yer alan ‘kişisel termal yönetim’ ile ortamın değil vücudun ısıtılıp/soğutulması prensibinin de esas alındığı projede, enerji maliyetlerine katkı sağlanırken, kullanılacak minimum kimyasal ile de fonksiyonel giysilerin çevresel zararları en aza indirilecek.

Geliştireceğimiz soğutucu örme kumaşların, artan konfor ile sağlık ve refaha katkı sağlamasının yanı sıra, sportif veya iş performanslarında da artış sağlayabileceğini düşünüyoruz.”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.