DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gıda Endüstrisine Kazandıracak Olan Projesi TÜBİTAK’tan Destek Kazandı

Gıda Endüstrisine Kazandıracak Olan Projesi TÜBİTAK’tan Destek Kazandı
REKLAM ALANI
11.08.2023
26
A+
A-

Gıda Endüstrisine Kazandıracak Olan Projesi TÜBİTAK’tan Destek Kazandı

BAYBURT/Yaşar YILDIZ – BHA

Tüm dünyada yükselen gıda krizleri, aşırılaşan nüfus, tüketim ve iklim dönüşümleriyle birlikte büyük bir sorun olarak önümüzdeki 10 yılın temel çözüm gündemleri arasında yer alan beslenme, Bayburt Üniversitesinin sürdürülebilir kalkınma yönlü proje hedeflerinin de merkezinde konumlanıyor. Bu çerçevede, sürdürülebilir gıda dönüşüm zinciri kurabilmek için bölgesel imkanları kullanan projeler geliştiren Bayburt Üniversitesi, lahanadan pektin üretme fikrinin katma değerindeki yükseklik nedeniyle son dönemdeki araştırma ilgilerini bu yöne odakladı ve ortaya çıkan proje ile TÜBİTAK’tan bir destek daha kazandı.
Projede atık lahanalardan elde edilmesi planlanan petkin, reçel ve jel ürünlerinde kullanılan bir organik içerik olarak bitkilerin liflerinden üretilmesiyle biliniyor. Proje kapsamında, Bayburt Belediyesi işletmesi olan ‘Bytat Yöresel Ürünler’ fabrikasından temin edilen lahana turşusu atıklarının değerlendirilmesini amaçlanıyor. Proje hakkında bilgilendirmede bulunan proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe Erten, “Projemiz özellikle hâlihazırda turşu fabrikasında, turşu üretimi sonucu ortaya çıkan lahana atıklarından; gıda üretiminde sıkça yararlanılan ve ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılan pektinin elde edilebilirlik potansiyelini belirleme hedefi gütmektedir. Böylece proje Bayburt Üniversitesi – sanayi işbirliğine katkıda bulunacaktır. Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliklerinin önem kazandığı sürdürülebilirlik amaçları çerçevesinde elde edeceğimiz sonucun hem endüstriyel hem de sosyo-ekonomik potansiyeli yüksek olacak. Proje ekibimiz adına, Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu TÜRKMEN başta olmak üzere, Dekanımız Prof. Dr. Ali Savaş BÜLBÜL ile destek veren Bayburt Üniversitesi personeline desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, ayrıca süreçteki yardımlarından dolayı Bayburt Belediye Başkanı Hükmü PEKMEZCİ, İşletme Müdürü Celal YÜCEL ve İşletme Gıda Mühendisi Fatma Kübra ALTUNCU ‘ya da şükranlarımızı bildiriyoruz.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.